20omega, mozesz spróbowal zastosowac zwykle biale LEDy - troche wiecej roboty ale sie da. ja mam całosc zrobiona na niebieskich LED i wyszło oki
Mod podświetlenia zegarów - wersja light
Zwiń
X
-
Ja wlasnie dostalem piekna paczuszke z TME z roznymi Kingbirghtami
porownywalem je z tymi powierzchniowymi SMD KingBrighta KA3528SURCK i powiem tyle :
NAJBARDZIEJ zblizone do nich jasnoscia przy 20mA sa diody LED o oznaczeniu L-934SRD/D oraz /C
Generalnie ciezko mi stwierdzic, ktore bardziej beda pasowaly. Zamontuje te i te, a po tym zdam relacjeByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Udało mi się dostać kilka diod białych typu 1206 smd 200 lub 300mcd 140 kąt świecenia, zastsowałem je w przyciskach podnoszenia szyb i sterowniku od lusterek i powiem że są całkiem całkiem. Ale gościu w sklepie miał ostatnią partię i już ich nie dostanie, więc muszę szukać i znalazłem gdzieś w Warszawie
Może ktoś zna firmę PIEKARZ mają stronkę www.piekarz.pl diody są po 61groszy netto więc cena niezła. Kto jest z wawy.??? a propo które proponujecie 150 ; 200 czy 300mcd?----- Złota L&K by MASTERS ---
__uuufffff cóż to była za maszyna____
Komentarz
-
-
20omega, to jak wstawiales 200 czy 300 biale, to wstaw tez 200 albo 300 ;P
Pytanie czy to jasnosc w obu przypadkach dla tylu samo mili Amperow :?:
Ja np mam czerwone smd jasnosc 180-200(90-100 dla 10mA) i ledy 180-220 (90-110 dla 10mA) i sie idealnie komponuja, tzn nie widac miedzy nimi roznic.
Z kolei gdy zalozylem LEDy 200-300 to juz bylo widac, ze wala po oczachByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Jako, że sam nie podjąłbym się wymiany takiego oświetlenia w swojej OII, korzystając z okazji chciałem zapytać, czy ktoś się orientuje, ile taka wymiana mogłaby kosztować?
Czy w OII trzeba demontować całą deskę?
Chętnie ożywiłbym to zielone podświetlenie jakimiś czerwonymi na ten przykład wstawkami
GraciasJuż nie skoda, ale grupa ta sama
Komentarz
-
-
lec
robilem licznik w o2 - taka sama sztuka jak i u nas. Gorzej jakbys chcial cos kombinowac z FIS'em.... to koszty rosną
Komentarz
-
Poniewaz jest niedziela, wzialem sie za dalszy tok podswietlania.
Tyle tylko : Jak sie dobrac do panelu z drzwi kierowcy?
Torxy czy krzyzaki ?Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
lec
-
A ta plytke z diodami jak sciagnac?
ED : Ok juz mam, podwazyc wystarczylo srubokretem.
Teraz mam dopiero sranko, z moim parkinsonem to na takich malych punktach nie dam rady ;pByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Podważaj. Wyjdzie bez problemu
To się trzyma na tych metalowych widocznych "klipsach"
[ Dodano: Nie 04 Lut, 07 17:36 ]
Zamieszczone przez misiek^wro
Teraz mam dopiero sranko, z moim parkinsonem to na takich malych punktach nie dam rady ;pWORK: Mondeo Titanium
FUN: TypeR ver.IV
Komentarz
-
-
wbrew pozorom, licznik juz zrobilem, a w tym przelaczniku cos nie tak ;/
pierw rozpisalem sobie polaryzacje ale cos nie tak ;/ dwie diody, ( te gorne ) nie chca mi sie swiecic ;/
P.S : Sterownik od lusterek wogole nie swieci ;/Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Maicroft,
Chyba masz racje z ta sciezka, bede musial jutro powalczyc, moze uda sie uratowac :roll:
Co do lusterek, to talnie nie mam pojecia, ale zero swiatla. Wsadzilem dwie SMD, wg polaryzacji wczesniej rozpisanej na kartce ;/ Ani tak, ani na zmienionej swiecic nie chce ;/
Moze zle katy ustawiam ;/
Jakie diody wsadziles do lusterkowego panelu? 2 stojace na nozkach ( LED ) i dwie SMD ?
Ja wsadzilem 4 SMD ... :diabelski_usmiech
Tyle o ile dwie powinny swiecic a tu totalna ciemnica.
Za to przyciski wyszly zajebiscie :twisted:
[ Dodano: Nie 04 Lut, 07 22:31 ]
Zalaczam dwa schematy, przygotwane przed wylutowaniem diod. Moze ktos sprawdzic, czy czegos nie skitrasilem :?:Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Jesli jest tak jak mowisz, to masz u mnie duuuuuuuze piwo :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pon 05 Lut, 07 12:03 ]
A co panelu do sterowania szybami .... katorga, zeby wyjac diode ...
[ Dodano: Pon 05 Lut, 07 14:13 ]
Hehe w sumie wpadlem na pomysl, ze mi te diody zielone nie potrzebne ... obcegi, pryyyysk glowka, i wylutowanie nozek dziecinnie proste :diabelski_usmiechByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
lec
no , to stage3 final budy zrobiony. Zostaly tylko jakies nieistotne kosmetyczne popraweczki. FINAL = dodany maxi-dot i finalny dowod ze FIS'y nie fisy - wszystko sie da zrobic pod kolor tak jak chcemy. Elektronika oczywiscie wszystko Skodowskie jest (czyli oryginalnie był bursztyn). Z racji ze temat zarowno 1/2 jak i pelnego mam rozgryziony to jesli sa pytania słuze pomoca. Od biedy z pamieci nakresle nawet jakis schemat
Komentarz
-
lec
Zamieszczone przez 20omegaCzy z DOTEM miałeś jakieś problemy
Zamieszczone przez 20omegaIle diod tam siedzi
w 1/2 FIS masz 15 diod niskonapieciowych
Zamieszczone przez 20omegaMoże masz jakieś zdięcie gdy rozebrany
misiek^wro, powiem tak.... w sumie kupilem 4 rozne liczniki w roznych cenach, najdrozszy kosztowal mnie 450 zł.... diod i mojej pracy nie licze. Podobniez czasu jaki spedzilismy z moim kolega kodujac budy vagami czy KTS czy tez analizy porownawcze zawartosci epromów Warto bylo , gdyz cel ktory zalozylem sobie jakies pol roku temu zostal zrealizowany. Teraz z persektywy wyszlo na to ze moglem kupic licznik za 400€ i miec sprawe zalatwiona w miesiac za te same pieniadze ale niczego bym sie nie nauczyl.... aa wroc! i tak by nie zadzialalo bo w Borach do 2001 bylo IMMO2 wiec i tak to byla jedyna droga
Jezeli ktos chce sie bawic w modowanie FIS'a niech zaczyna od kompletowania diodek. Napiecie ktore tam jest podawane jest stosunkowo niewielkie, i zwykle SMD nawet przeszczepione z innego VDO licznika nie zadzialaja (Ciemnosc! widze ciemnosc!).
Ja opracowalem sobie prosty test na to ktore diody beda dzialac - trzeba polaczyc 4 szt w szereg (tyle maja linijki diod w fisach) i potraktowac je testerem diod LED. Jezeli na 9V i 30mA beda sie swiecic to sie nadaja. Wiekszosc diod , a mam ich pod reka ok 20 rodzaji dawala rade przy 2, max 3 szt, 4 dioda powodowala ciemnosc. Mozna to przeskoczyc kradnac energie z innego obwodu licznika , ale wtedy przy wylaczonym zaplonie przynajmniej jedna linijka fisa bedzie martwa.
Komentarz
-
lec, widze sporo druciarstwa Cie to kosztowalo
Widac bylo warto, bo efekt jak dla mnie jest mega rewelacyjny aczkolwiek teraz mam mase innych planow i wydatkow ( ARL ? ) dlatego odkladam kase, bo widze walki miales z tym co niemiaraByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
lec
walki nie walki, chetnie sprzedam swoja wiedze. Teraz to sie wydaje proste. Wystarczy licznik z fisem, odpowiednie diody i zakodowanie budzika pod auto. W sumie proste. Jak sie ma swoj wlasny licznik to trzeba tylko diod odpowiednich i troche umiejetnosci i wiedzy elektronicznej.
Komentarz
-
Zamieszczone przez DirkDigglermisiek^wro
Wystarczyło zajrzeć na wcześniej prezentowany w wątku przeze mnie rysunek z polaryzacją diód lusterek
po co powielać co 5 stron te same schematy i pisać bzdurne posty nie wnoszące nic nowego do tematu,
proponuje koledze misiek^wro, poświecić trochę uwagi na zawarty materiał w tym wątku zanim ponownie rzuci problem, ktory juz był poruszany pare stron wczesniej.
Nie rób bałaganu i nie odp na mojego posta TUTAJ zapraszam na PW, a moderatora prosze o usunięcie zbednych tekstów. (w tym tez mojego)
lec,
czy w oct obwod od tarczy obrotka zaczyna sie od konca skali (5.ooo rpm)?
jaki wpływ na białe diody bedzie miało wpięcie czerwonej na początku szeregu (reszta biała) ? mogą/będą świeciły jaśniej, ciemniej czy bez zmian ?
Komentarz
-
Komentarz