Mod podświetlenia zegarów - wersja light

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nico21
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 2640
    • Volkswagen

20omega, mozesz spróbowal zastosowac zwykle biale LEDy - troche wiecej roboty ale sie da. ja mam całosc zrobiona na niebieskich LED i wyszło oki
    DACAR.team

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

Ja wlasnie dostalem piekna paczuszke z TME z roznymi Kingbirghtami

porownywalem je z tymi powierzchniowymi SMD KingBrighta KA3528SURCK i powiem tyle :

NAJBARDZIEJ zblizone do nich jasnoscia przy 20mA sa diody LED o oznaczeniu L-934SRD/D oraz /C

Generalnie ciezko mi stwierdzic, ktore bardziej beda pasowaly. Zamontuje te i te, a po tym zdam relacje
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• 20omega
        Ambiente
        • 2006
        • 105

Udało mi się dostać kilka diod białych typu 1206 smd 200 lub 300mcd 140 kąt świecenia, zastsowałem je w przyciskach podnoszenia szyb i sterowniku od lusterek i powiem że są całkiem całkiem. Ale gościu w sklepie miał ostatnią partię i już ich nie dostanie, więc muszę szukać i znalazłem gdzieś w Warszawie
        Może ktoś zna firmę PIEKARZ mają stronkę www.piekarz.pl diody są po 61groszy netto więc cena niezła. Kto jest z wawy.??? a propo które proponujecie 150 ; 200 czy 300mcd?
        ----- Złota L&K by MASTERS ---
        __uuufffff cóż to była za maszyna____

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

20omega, to jak wstawiales 200 czy 300 biale, to wstaw tez 200 albo 300 ;P

Pytanie czy to jasnosc w obu przypadkach dla tylu samo mili Amperow :?:

Ja np mam czerwone smd jasnosc 180-200(90-100 dla 10mA) i ledy 180-220 (90-110 dla 10mA) i sie idealnie komponuja, tzn nie widac miedzy nimi roznic.

Z kolei gdy zalozylem LEDy 200-300 to juz bylo widac, ze wala po oczach

Komentarz

• PCet
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2005
            • 153

Jako, że sam nie podjąłbym się wymiany takiego oświetlenia w swojej OII, korzystając z okazji chciałem zapytać, czy ktoś się orientuje, ile taka wymiana mogłaby kosztować?
            Czy w OII trzeba demontować całą deskę?

Chętnie ożywiłbym to zielone podświetlenie jakimiś czerwonymi na ten przykład wstawkami

Gracias
            Już nie skoda, ale grupa ta sama

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Tego jeszcze nikt nie robil tu na forum. Pogadaj z Xekonem, moze ma troche wolnego czasu. Zrobic da sie na pewno i sadze, ze nie bedzie to az tak trudne.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• robilem licznik w o2 - taka sama sztuka jak i u nas. Gorzej jakbys chcial cos kombinowac z FIS'em.... to koszty rosną

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Poniewaz jest niedziela, wzialem sie za dalszy tok podswietlania.

Tyle tylko : Jak sie dobrac do panelu z drzwi kierowcy?

Torxy czy krzyzaki ?

Komentarz

• torxy, krzyzakami mozesz posusc sobie sruby

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

A ta plytke z diodami jak sciagnac?

ED : Ok juz mam, podwazyc wystarczylo srubokretem.

Teraz mam dopiero sranko, z moim parkinsonem to na takich malych punktach nie dam rady ;p

Komentarz

• DirkDiggler
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 220
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Podważaj. Wyjdzie bez problemu
                        To się trzyma na tych metalowych widocznych "klipsach"

[ Dodano: Nie 04 Lut, 07 17:36 ]
                        Zamieszczone przez misiek^wro

Teraz mam dopiero sranko, z moim parkinsonem to na takich malych punktach nie dam rady ;p
                        Ło chłopie w liczniku nie będzie prościej
                        WORK: Mondeo Titanium
                        FUN: TypeR ver.IV

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

wbrew pozorom, licznik juz zrobilem, a w tym przelaczniku cos nie tak ;/

pierw rozpisalem sobie polaryzacje ale cos nie tak ;/ dwie diody, ( te gorne ) nie chca mi sie swiecic ;/

P.S : Sterownik od lusterek wogole nie swieci ;/

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

misiek^wro, Dwie gorne nie swieca, bo sie pewnie sciezka sfajczyla :twisted: Trzeba teraz sprawdzic czy caly obwod ma przejscie i takie tam zabawy. Mi tez na poczatku nie dzialał, ale sobie poradzilem.

Panel od lusterek, z czym ma problem. Polaryzacje masz dobrze??
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

Maicroft,

Chyba masz racje z ta sciezka, bede musial jutro powalczyc, moze uda sie uratowac :roll:

Co do lusterek, to talnie nie mam pojecia, ale zero swiatla. Wsadzilem dwie SMD, wg polaryzacji wczesniej rozpisanej na kartce ;/ Ani tak, ani na zmienionej swiecic nie chce ;/

Moze zle katy ustawiam ;/

Jakie diody wsadziles do lusterkowego panelu? 2 stojace na nozkach ( LED ) i dwie SMD ?

Ja wsadzilem 4 SMD ... :diabelski_usmiech

Tyle o ile dwie powinny swiecic a tu totalna ciemnica.

Za to przyciski wyszly zajebiscie :twisted:

[ Dodano: Nie 04 Lut, 07 22:31 ]
                              Zalaczam dwa schematy, przygotwane przed wylutowaniem diod. Moze ktos sprawdzic, czy czegos nie skitrasilem :?:

Komentarz

• aciu
                                Rider
                                • 2005
                                • 685

w przełączniku górna prawa ( w/g Twojego rysunku) powinna być odwrotnie

Mój przełącznik widać w podpisie, lusterek jeszcze nie robiłem :cry:

Komentarz

• misiek^wro
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8321

Jesli jest tak jak mowisz, to masz u mnie duuuuuuuze piwo :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pon 05 Lut, 07 12:03 ]
                                  A co panelu do sterowania szybami .... katorga, zeby wyjac diode ...

[ Dodano: Pon 05 Lut, 07 14:13 ]
                                  Hehe w sumie wpadlem na pomysl, ze mi te diody zielone nie potrzebne ... obcegi, pryyyysk glowka, i wylutowanie nozek dziecinnie proste :diabelski_usmiech

Komentarz

• DirkDiggler
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 220
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

misiek^wro
                                    Wystarczyło zajrzeć na wcześniej prezentowany w wątku przeze mnie rysunek z polaryzacją diód lusterek
                                    Dla przypomnienia

WORK: Mondeo Titanium
                                    FUN: TypeR ver.IV

Komentarz

• no , to stage3 final budy zrobiony. Zostaly tylko jakies nieistotne kosmetyczne popraweczki. FINAL = dodany maxi-dot i finalny dowod ze FIS'y nie fisy - wszystko sie da zrobic pod kolor tak jak chcemy. Elektronika oczywiscie wszystko Skodowskie jest (czyli oryginalnie był bursztyn). Z racji ze temat zarowno 1/2 jak i pelnego mam rozgryziony to jesli sa pytania słuze pomoca. Od biedy z pamieci nakresle nawet jakis schemat

Komentarz

• 20omega
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 105

LEC Czy z DOTEM miałeś jakieś problemy? Ile diod tam siedzi???? Może masz jakieś zdięcie gdy rozebrany?
                                        ----- Złota L&K by MASTERS ---
                                        __uuufffff cóż to była za maszyna____

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

lec, jak dla mnie rewelka :diabelski_usmiech

Ile Cie to wynioslo ?

Komentarz

• Zamieszczone przez 20omega
                                            Czy z DOTEM miałeś jakieś problemy
                                            aj, najróżniste jak sie przeciera szlaki to czesto sie mozna sparzyc Co CIe interesuje ?

Zamieszczone przez 20omega
                                            Ile diod tam siedzi
                                            w pelnym FIS masz 20xSMD niskonapieciowych + 10xSMD niskonapieciowych 2 kolorowych

w 1/2 FIS masz 15 diod niskonapieciowych

Zamieszczone przez 20omega
                                            Może masz jakieś zdięcie gdy rozebrany
                                            niestety nie, ale jesli Cie interesuje 1/2 fis na przyklad to leza kolo mnie 2 sz takich licznikow rozebranych wiec nie ma problemu z dokumentacja foto

misiek^wro, powiem tak.... w sumie kupilem 4 rozne liczniki w roznych cenach, najdrozszy kosztowal mnie 450 zł.... diod i mojej pracy nie licze. Podobniez czasu jaki spedzilismy z moim kolega kodujac budy vagami czy KTS czy tez analizy porownawcze zawartosci epromów Warto bylo , gdyz cel ktory zalozylem sobie jakies pol roku temu zostal zrealizowany. Teraz z persektywy wyszlo na to ze moglem kupic licznik za 400€ i miec sprawe zalatwiona w miesiac za te same pieniadze ale niczego bym sie nie nauczyl.... aa wroc! i tak by nie zadzialalo bo w Borach do 2001 bylo IMMO2 wiec i tak to byla jedyna droga

Jezeli ktos chce sie bawic w modowanie FIS'a niech zaczyna od kompletowania diodek. Napiecie ktore tam jest podawane jest stosunkowo niewielkie, i zwykle SMD nawet przeszczepione z innego VDO licznika nie zadzialaja (Ciemnosc! widze ciemnosc!).

Ja opracowalem sobie prosty test na to ktore diody beda dzialac - trzeba polaczyc 4 szt w szereg (tyle maja linijki diod w fisach) i potraktowac je testerem diod LED. Jezeli na 9V i 30mA beda sie swiecic to sie nadaja. Wiekszosc diod , a mam ich pod reka ok 20 rodzaji dawala rade przy 2, max 3 szt, 4 dioda powodowala ciemnosc. Mozna to przeskoczyc kradnac energie z innego obwodu licznika , ale wtedy przy wylaczonym zaplonie przynajmniej jedna linijka fisa bedzie martwa.

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

lec, widze sporo druciarstwa Cie to kosztowalo

Widac bylo warto, bo efekt jak dla mnie jest mega rewelacyjny aczkolwiek teraz mam mase innych planow i wydatkow ( ARL ? ) dlatego odkladam kase, bo widze walki miales z tym co niemiara

Komentarz

• walki nie walki, chetnie sprzedam swoja wiedze. Teraz to sie wydaje proste. Wystarczy licznik z fisem, odpowiednie diody i zakodowanie budzika pod auto. W sumie proste. Jak sie ma swoj wlasny licznik to trzeba tylko diod odpowiednich i troche umiejetnosci i wiedzy elektronicznej.

Komentarz

• misiek^wro
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8321

Fakt faktem, kazda wiedza jest bezcenna 8)

Komentarz

• Yogi
                                                    Ambiente
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 170

Zamieszczone przez DirkDiggler
                                                    misiek^wro
                                                    Wystarczyło zajrzeć na wcześniej prezentowany w wątku przeze mnie rysunek z polaryzacją diód lusterek
                                                    popieram kolege DirkDiggler,

po co powielać co 5 stron te same schematy i pisać bzdurne posty nie wnoszące nic nowego do tematu,
                                                    proponuje koledze misiek^wro, poświecić trochę uwagi na zawarty materiał w tym wątku zanim ponownie rzuci problem, ktory juz był poruszany pare stron wczesniej.
                                                    Nie rób bałaganu i nie odp na mojego posta TUTAJ zapraszam na PW, a moderatora prosze o usunięcie zbednych tekstów. (w tym tez mojego)

lec,
                                                    czy w oct obwod od tarczy obrotka zaczyna sie od konca skali (5.ooo rpm)?
                                                    jaki wpływ na białe diody bedzie miało wpięcie czerwonej na początku szeregu (reszta biała) ? mogą/będą świeciły jaśniej, ciemniej czy bez zmian ?
                                                    e46 320d

Komentarz

Pracuję...